Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μια σοβαρή συνήθως κληρονομική πάθηση, που εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία ή σε κάποιες περιπτώσεις εκ γενετής. Στην ασθένεια, ο αμφιβληστροειδής σταδιακά εκφυλίζεται, προκαλώντας αρχικά φθορά στην περιφέρεια της όρασης που επεκτείνεται αργότερα και στην κεντρική όραση.
Η συχνότητα εμφάνισης της νόσου είναι 1 προς 4000 περίπου, ενώ η βαρύτητά της εξαρτάται από τον τρόπο της κληρονομικής μεταβίβασής της.
Συμπτώματα
Η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια χαρακτηρίζεται, σε νεαρή ηλικία, από δυσκολία στην όραση την νύχτα ή σε περιβάλλον με χαμηλό φωτισμό (νυκταλωπία). Κατόπιν, επιβαρύνεται η περιφερική όραση με αποτέλεσμα την στένωση των οπτικών πεδίων. Οι ασθενείς περιγράφουν αυτή την όραση σαν να βλέπουν μέσα από σωλήνα (τούνελ).
Σε πολλές μορφές της νόσου διατηρούνται περιφερικές νησίδες όρασης ενώ πολλοί ασθενείς διατηρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα καλή κεντρική όραση. Σε άλλες μορφές της νόσου, η κεντρική όραση καταστρέφεται πρώτη (λόγω της δυστροφίας των κωνίων) και η κατάσταση δεν διορθώνεται με απλά/συμβατικά γυαλιά ή φακούς επαφής.
Διάγνωση
Η διάγνωση πρέπει να γίνει από οφθαλμίατρο με εμπειρία στις εκφυλίσεις του αμφιβληστροειδή. Οι πιο συνηθισμένες εξετάσεις:
• Δοκιμή οπτικής οξύτητας. Η κοινή οφθαλμολογική εξέταση η οποία μετρά την ικανότητα της όρασης σε διάφορες αποστάσεις
• Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Μπορεί να αποκαλύψει ακόμα και τις πιο μικρές μεταβολές ή αλλοιώσεις, ενώ η χρήση της είναι απαραίτητη για την αρχική εκτίμηση του ασθενή με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια
• Βυθοσκόπηση. Εξέταση του βυθού του ματιού που γίνεται με τη βοήθεια ειδικών φακών
• Confocal Scanning Laser Ophthalmoscopy. Μέθοδος φωτογράφησης του βυθού του ματιού με ειδική ακτίνα λέιζερ
• B-scan υπερηχογράφημα. Xρήση ηχοβολέα – probe που εφαρμόζεται στο άνω κλειστό βλέφαρο του ασθενούς και έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει αιμορραγίες στο υαλοειδές του ματιού
Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η προστασία του αμφιβληστροειδή με τη χρήση ειδικών γυαλιών ηλίου μπορεί να καθυστερήσει την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Επίσης, φαίνεται ότι σε κάποια άτομα, η βιταμίνη Α σε συνδυασμό με Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, καθυστερεί την εξέλιξη της νόσου.
Τέλος, κάποια πρωτοποριακά εμφυτεύματα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, έχουν ήδη τοποθετηθεί πειραματικά σε ανθρώπους που ήταν ουσιαστικά τυφλοί, δίνοντας ελπιδοφόρα αποτελέσματα.
Στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic έχουμε τη γνώση, την πείρα, την ικανότητα και είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε υπεύθυνα και έγκαιρα τους ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια και να τους βοηθήσουμε εφαρμόζοντας ειδικά προγράμματα αποκατάστασης χαμηλής όρασης, τόσο με εκπαίδευση όσο και με εφαρμογή ειδικών βοηθημάτων.