Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

 

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη, που προσβάλλει το εσωτερικό των ματιών. Οφείλεται στη βλαβερή επίδραση της παρατεταμένης υπεργλυκαιμίας στα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδή. Πρόκειται για νόσο που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα, αλλιώς μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην όραση.

Τύποι της ασθένειας

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έχει δύο τύπους: 

  • Μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Οδηγεί σε οίδημα στην ωχρά κηλίδα
  • Παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Λόγω της παρατεταμένης ισχαιμίας, παράγονται νέα αγγεία (τα νεοαγγεία) τα οποία είναι ιδιαίτερα εύθραυστα με συχνή αιμορραγία στο υαλώδες

Συμπτώματα

Καθώς τα τοιχώματα των μικρών αγγείων του ματιού εξασθενούν, εμφανίζονται μικροανευρύσματα (οι πρώτες κλινικά εμφανείς αλλοιώσεις). Η διαρροή υγρού από αυτά τα ανευρύσματα προκαλεί οίδημα στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα τη θόλωσης της όρασης.

Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, η όραση εμφανίζει διακυμάνσεις που εξαρτώνται από τη διακύμανση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Ακόμη, μικρές διαρροές αίματος από τα αγγεία γίνονται αντιληπτές ως μικρά κινούμενα μαύρα στίγματα, ενώ μεγαλύτερες οδηγούν σε ολόκληρες μαύρες περιοχές στο οπτικό πεδίο.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο ασθενής δεν εμφανίζει κάποιου είδους οφθαλμικό πόνο.

Οφθαλμική εξέταση διαβητικού ασθενούς

Κάθε διαβητικός ασθενής πρέπει να υποβάλλεται σε πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο που περιλαμβάνει τα εξής:

  • Μέτρηση οξύτητας
  • Εξέταση εξωτερικών δομών ματιού μέσω σχισμοειδούς λυχνίας (μικροσκοπίου)
  • Μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης
  • Βυθοσκόπηση

Ασθενείς με μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια πρέπει να ελέγχονται τακτικά, ενώ ασθενείς με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ακόμα συχνότερα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού.

Εξετάσεις

Οι εξετάσεις στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic γίνονται με υψηλής ποιότητας διαγνωστικά μηχανήματα που περιλαμβάνουν:

  • Οπτική τομογραφία συνοχής (OCT). Επιτρέπει την ανάλυση του αμφιβληστροειδούς στην περιοχή της ωχράς
  • Φλουοροαγγειογραφία. Ειδική τεχνική φωτογράφισης του βυθού του ματιού στην οποία χορηγείται ενδοφλεβίως ειδική χρωστική ουσία
  • Confocal Scanning Laser Ophthalmoscopy Μέθοδος φωτογράφησης του βυθού με ειδική ακτίνα λέιζερ
  • Υπερηχογράφημα B-scan. Έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει αιμορραγίες στο υαλοειδές του ματιού

Πώς αντιμετωπίζεται

Πρωταρχικό μέλημα του ασθενούς, πριν από κάθε θεραπεία και σε κάθε περίπτωση είναι η απόλυτη ρύθμιση του σακχάρου του. Στα αρχικά στάδια της νόσου, και με άμεση θεραπεία, μηδενίζεται ο κίνδυνος για την όραση. Εάν όμως ο ασθενής δεν προβεί σε κάποια θεραπεία στα πρώτα 2 έως 3 έτη από την εμφάνιση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η νόσος περνά στην παραγωγική της φάση με σημαντικές και μόνιμες επιπλοκές.

 Θεραπείες

Οι θεραπείες για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι αρκετές και ποικίλουν ανά περίπτωση. Οι συνηθέστερες:

  • Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες (Αντι-VEGF. Φάρμακα που εμποδίζουν τη γένεση παθολογικών νεοαγγείων, τα οποία χορηγούνται τακτικά με (ανώδυνη) ένεση, απευθείας στον βολβό του ματιού
  • Laser φωτοπηξία. Υψηλής ακρίβειας και ισχύος ακτίνα φωτός προκαλεί πηκτικές αλλαγές και στεγανοποιεί τους ιστούς στους οποίους προσπίπτει
  • Κορτικοστεροειδή. Χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση του διαβητικού οιδήματος καθώς έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

 Επεμβάσεις

Η επέμβαση για τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια έγκειται στην αφαίρεση του υαλοειδούς από την κοιλότητα του ματιού και την αντικατάστασή του από φυσιολογικό ορό. Σε περίπτωση αιμορραγίας, μαζί με το υαλοειδές, αφαιρείται και το αίμα και ακολουθεί φωτοπηξία με laser.