Ο αλφισμός (γνωστός και ως αλμπινισμός ή λευκοπάθεια) είναι μία σπάνια γενετική πάθηση που προκαλεί λευκό χρώμα στο δέρμα και τα μαλλιά των πασχόντων, ενώ η ίριδα των ματιών τους είναι ρόδινη. Ο αλφισμός εμφανίζεται σε ιδιαίτερα μικρό ποσοστό του πληθυσμού (περίπου 1 στα 18.000 νεογνά).
Πως ο αλφισμός επηρεάζει την όραση;
Τα άτομα με αλφισμό έχουν ανατομικά έχουν μεγαλύτερο αριθμό χιασμένων οπτικών νευρικών ινών στο επίπεδο του χιάσματος (το σημείο του εγκεφάλου, όπου εν μέρει διασταυρώνονται τα οπτικά νεύρα). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη όραση και ελάττωση της δυνατότητας προσήλωσης.
Μορφές αλφισμού
Οι βασικές μορφές αλφισμού είναι δύο:
Οφθαλμοδερματικός αλφισμός (αυτοσωμικός υπολειπόμενος)
Αυτού του τύπου ο αλφισμός παρουσιάζει αρκετές γενετικές παραλλαγές και χωρίζεται σε δύο είδη:
- Τον αρνητικό στην τυροσινάση (ένζυμο υπεύθυνο για τη σύνθεση της μελανίνης) τύπο που αποτελεί τη σοβαρότερη μορφή και συνοδεύεται από νυσταγμό και μειωμένη οπτική οξύτητα (μικρότερη από 1/10)
- Τον θετικό στην τυροσινάση τύπος, ο οποίος είναι πιο ήπιος, και συνοδεύεται από νυσταγμό χαμηλότερου επιπέδου και καλύτερο επίπεδο όρασης (μεγαλύτερη από 1/10)
Οφθαλμικός αλφισμός (φυλοσύνδετος υπολειπόμενος)
Προσβάλλει μόνο τα αγόρια, τα οποία έχουν φυσιολογικό δέρμα και μαλλιά, αλλά εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα μελανίνης στα μάτια. Η οπτική τους οξύτητα είναι μεταξύ 2/10 και 5/10 και ο νυσταγμός είναι μικρού επιπέδου.
Πώς αντιμετωπίζεται ο αλφισμός
Θεραπεία, μέχρι στιγμής, του αλφισμού δεν υπάρχει. Τα άτομα που πάσχουν μπορούν να παίρνουν τα παρακάτω μέτρα:
- Χρήση ενισχυμένων κοντινών γυαλιών ή βοηθημάτων όρασης
- Φωτοχρωμικοί φακοί (που σκουραίνουν με την έκθεση στον ήλιο) για την αντιμετώπιση του έντονου φωτισμού
- Εξέταση κάθε χρόνο από δερματολόγο
- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες υψηλής ηλιακής έντασης
Στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic οι ασθενείς με αλφισμό, μέσα σε ένα φιλικό και απόλυτα επιστημονικό περιβάλλον θα βρουν τις οδηγίες και την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζονται για την αντιμετώπιση της πάθησης και την επιδίωξη μιας φυσιολογικής ζωής με μεγιστοποίηση τις όρασης τους.