Παιδοοφθαλμολογικές Παθήσεις

 

Ο ιδρυτής της του Οφθαλμολογικού Κέντρου Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic Dr Στέλιος Καρδιτσάς έχει ειδικευθεί και στην παιδοοφθαλμολογία και αντιμετωπίζει κάθε περιστατικό που αφορά τα ευαίσθητα παιδικά μάτια με ιδιαίτερη φροντίδα.

Σημαντικότερες παιδοοφθαλμολογικές παθήσεις

Οι σημαντικότερες παιδοοφθαλμολογικές παθήσεις είναι οι εξής: 

Συγγενές καταρράκτης

Όπως και στους ενήλικες, είναι η πάθηση κατά την οποία ο φυσικός φακός του ματιού θολώνει. Ο παιδικός καταρράκτης προκαλεί μείωση της όρασης διότι δεν επιτρέπει στο φώς να προσεγγίσει τον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα η όραση του παιδιού να μην αναπτύσσεται φυσιολογικά.

Συγγενές γλαύκωμα

Μπορεί να εμφανιστεί από τη γέννηση ή να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της βρεφικής περιόδου, ενώ είναι εξαιρετικά σπάνιο μετά το πρώτο έτος της ηλικίας. Χαρακτηριστικό του είναι η βλάβη του οπτικού νεύρου που μεταφέρει τα οπτικά ερεθίσματα από το μάτι προς τον εγκέφαλο.

Νυσταγμός

Είναι μια ακούσια επαναλαμβανόμενη κίνηση των ματιών που εμφανίζεται τους πρώτους μήνες της ζωής αλλά παραμένει για πάντα. Επιτείνεται όταν το παιδί είναι αναστατωμένο ή κοιτάζει κάτι πολύ φωτεινό, ενώ ελαττώνεται, όταν προσπαθεί να συγκεντρωθεί. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο νυσταγμός εξαφανίζεται.

Σπάνιες παθήσεις

Άλλες, πιο σπάνιες παθήσεις του οφθαλμού των παιδιών περιλαμβάνουν τη βλεφαρόπτωση, τη θόλωση του κερατοειδούς, το ρετινοβλάστωμα, την αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας, σύνδρομο Marfan, κ.ά.

Στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic και υπό την επίβλεψη του Dr Στέλιου Καρδιτσά, όλα τα παιδοοφθαλμολογικά περιστατικά αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή και με λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του παιδιού, αλλά και των γονέων.