Οπτική Νευρίτιδα

 

Οπτική νευρίτιδα αποκαλείται κάθε φλεγμονή του οπτικού νεύρου, ενώ. οπισθοβολβική οπτική νευρίτιδα είναι η μορφή της πάθησης, όπου προσβάλλεται το τμήμα του οπτικού νεύρου που βρίσκεται πίσω από τον βολβό και μέσα στον κόγχο.

Η οπτική νευρίτιδα μπορεί να είναι μεμονωμένη εκδήλωση ή να συσχετίζεται με κάποιο συστηματικό νόσημα. Η οπτική νευρίτιδα και η οπισθοβολβική οπτική νευρίτιδα σχετίζονται συχνότατα με την σκλήρυνση κατά πλάκας, και πιο σπάνια με λοιμώδη νοσήματα όπως φυματίωση, σύφιλη, μηνιγγίτιδα, τοξοπλάσμωση, εγκεφαλίτιδα κλπ.

Συμπτώματα

Καθώς το οπτικό νεύρο διογκώνεται μέσα στο κόγχο του ματιού προκαλεί πόνους και στη συνέχεια μείωση της κεντρικής και περιφερειακής όρασης, διαταραχές στην φωτεινότητα και την αντίληψη των χρωμάτων του περιβάλλοντος.

 

Η οπτική νευρίτιδα μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία, αλλά πλήττει συνήθως ενήλικες από 18 μέχρι 45 ετών και συχνότερα γυναίκες. Η φλεγμονή μπορεί να αφορά στο ένα ή και στα δύο μάτια αλλά όχι ταυτόχρονα.

 

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από την εικόνα του οπτικού νεύρου και τη μείωση της οπτικής οξύτητας. Εργαστηριακές εξετάσεις θα αποκαλύψουν την πιθανή συνύπαρξη συστηματικού νοσήματος. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η πάθηση αυτοπεριορίζεται από μόνη της, αλλά σε σοβαρότερες περιπτώσεις επιβάλλεται θεραπεία με ενδοφλέβιες ενέσεις κορτιζόνης.

 

Στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic το έμπειρο και καταρτισμένο ιατρικό μας επιτελείο θα διαγνώσει την οπτική νευρίτιδα και θα εντοπίσει πιθανές συσχετιζόμενες ασθένειες.