Διαθλαστικές Aνωμαλίες – θολή όραση

 

Οι διαθλαστικές ανωμαλίες – θολή όραση (υπερμετρωπία, μυωπία, αστιγματισμός, πρεσβυωπία) αποτελούν τον κύριο λόγο επίσκεψης στον οφθαλμίατρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες. Η θολή όραση απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και σε ορισμένες περιοχές έχει λάβει κυριολεκτικά διαστάσεις μάστιγας (πχ μυωπία στην Ασία).

 

Υπερμετρωπία

Πρόκειται για μια διαθλαστική ανωμαλία όρασης που αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά, τα οποία αδυνατούν να δουν καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά τους. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε μακρινής καθαρής όρασης.

Μυωπία

Είναι η συχνότερη διαθλαστική ανωμαλία, όπου ο ασθενής, ενώ μπορεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά του, δεν μπορεί να διακρίνει αυτά που βρίσκονται μακριά. Αυτό συμβαίνει γιατί το είδωλο του αντικειμένου εστιάζεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή και όχι πάνω σε αυτόν.

Αστιγματισμός

Είναι η κατάσταση κατά την οποία η διαθλαστική δύναμη του οφθαλμού δεν είναι η ίδια σε κάθε μεσημβρινό, με αποτέλεσμα το αντικείμενο που έχουμε μπροστά μας να μην είναι ομοιόμορφα εστιασμένο. Οφείλεται συνήθως στο ότι ο κερατοειδής δεν έχει την ίδια καμπυλότητα σε όλους τους άξονες.

Πρεσβυωπία

Πρόκειται για μία πάθηση, που σταδιακά βλάπτει όλους τους ανθρώπους από την ηλικία των 40 ετών και πάνω. Έχει σαν βασικό σύμπτωμα τη μειωμένη κοντινή όραση. Προκαλεί δυσκολίες στο διάβασμα αλλά και κόπωση σε κοντινές εργασίες.

Στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic έχουμε άμεση και ορθή διάγνωση των παραπάνω κοινών παθήσεων, και προσφέρουμε τους πιο τεχνολογικά εξελιγμένους τρόπους (ειδικά γυαλιά, φακοί επαφής, laser) αντιμετώπισής τους.