Αχρωματοψία / Δυσχρωματοψία

 

Αχρωματοψία ονομάζεται η διαταραχή αντίληψης των χρωμάτων. Πρόκειται για μία κληρονομική πάθηση που προσβάλλει και τα δύο μάτια, χωρίς να επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών. Υπάρχουν δύο τύποι της πάθησης:

  • Αχρωματοψία: δυσκολία αναγνώρισης όλων των χρωμάτων.
  • Δυσχρωμία: δυσκολία αναγνώρισης μέρους των χρωμάτων.

Η αχρωματοψία εμφανίζεται συχνότερα στο ανδρικό φύλο, κάτι που οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο κληρονομείται η πάθηση. Η αχρωματοψία οφείλεται σε ατέλεια του χρωμοσώματος Χ. Καθώς οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, για να εκδηλώσουν την πάθηση θα πρέπει και τα δυο να είναι ατελή.

Η αχρωματοψία δεν γίνεται αντιληπτή άμεσα. Όταν ένα παιδί με αχρωματοψία αρχίσει να ζωγραφίζει, οι γονείς παρατηρούν ότι χρησιμοποιεί τα χρώματα με ένα διαφορετικό τρόπο. Η συνηθέστερη μορφή αχρωματοψίας είναι αυτή κατά την οποία ένα παιδί δε μπορεί να ξεχωρίσει το κόκκινο από το πράσινο.

Διάγνωση – αντιμετώπιση

Για τη διάγνωση της αχρωματοψίας, ο οφθαλμίατρος υποβάλλει το παιδί σε ένα απλό οπτικό τεστ. Η αχρωματοψία δεν είναι θεραπεύσιμη, αλλά στην εποχή μας υπάρχει δυνατότητα λειτουργικής βελτίωσης (ειδικοί φακοί και φίλτρα). Εάν διαγνωστεί από μικρή ηλικία είναι πιο εύκολο για το παιδί να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες και να εκπαιδευτεί στο πώς να ξεχωρίζει τα ρούχα του, τα μολύβια του κλπ.

Στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic η εμπειρία και η εξειδίκευση στις παιδοοφθαλμολογικές παθήσεις θα σας καθοδηγήσουν και θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργική αντιμετώπιση με την χρήση ειδικών γυαλιών και φίλτρων της αχρωματοψίας/δυσχρωματοψίας.