Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς

 

Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι μία πολύ λεπτή, ημιδιαφανής μεμβράνη που καλύπτει το πίσω μέρος του οφθαλμού. Τα οπτικά σήματα μετατρέπονται  σε νευρικά μέσω του αμφιβληστροειδούς και μεταφέρονται στον εγκέφαλο όπου επεξεργάζονται και γίνονται εικόνα.
Όταν ο αμφιβληστροειδής αποκολλάται από τη θέση του, οι συνέπειες για την όραση μπορεί να είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Τις περισσότερες φορές, απαιτείται άμεση και δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος και η επίσκεψη στον ειδικό οφθαλμίατρο αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Αιτίες αποκόλλησης

Η πιο συνηθισμένη αιτία αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι η δημιουργία ρωγμής στην επιφάνειά του είτε μετά από τραυματισμό είτε σε ασθενείς με προβλήματα όρασης όπως μυωπία. Αποκόλληση επίσης μπορούν να δημιουργήσουν οφθαλμικές φλεγμονές, οι αγγειοπάθειες, ο διαβήτης και άλλες παθήσεις.

Συμπτώματα

Τα άτομα που κινδυνεύουν με αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να νιώσουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Έντονες προειδοποιητικές λάμψεις στα μάτια τους
  • Εμφάνιση κινούμενων μαύρων κηλίδων
  • Θόλωση στην όραση, που δεν καθαρίζει με ανοιγοκλείσιμο βλέφαρων ή τεχνητά δάκρυα.

Όταν παρουσιάζονται τα παραπάνω προβλήματα σε συχνή ένταση, το άτομο θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε ειδικό οφθαλμίατρο. Με μία σειρά αναλυτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων μπορεί να διαπιστωθεί ο κίνδυνος.

Τρόποι αντιμετώπισης

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους όπως:

  • Χειρουργική τοποθέτηση σκληρικού μοσχεύματος

Μόσχευμα από σιλικόνη τοποθετείται στη ρωγμή

  • Βιτρεκτομή ή υαλοειδεκτομή

Το υαλώδες (ουσία σαν ζελέ που καταλαμβάνει τα 4/5 περίπου του εσωτερικού του ματιού) στο βολβό του ματιού αφαιρείται με ακόλουθη σταθεροποίηση του αμφιβληστροειδούς

  • Φωτοπηξία

Διενεργείται με ειδικό φωτοπηκτικό laser

  • Συγκόλληση με αέρα (pneumatic retinopexy)

Έγχυση φυσαλίδας αέρα μέσα στο υαλώδες

  • Κρυοπηξία

Στo Οφθαλμολογικό Κέντρο Αποκατάστασης Χαμηλής Όρασης Low Vision Clinic και με την καθοδήγηση του Χειρουργού Οφθαλμιάτρου Dr. Καρδιτσά, η έγκαιρη αντιμετώπιση αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς στέφεται με επιτυχία.